…leer en castellano

Comunicat de la PRIMERA TROBADA DE RÀDIOS LLIURES DEL PAÍS VALENCIÀ

Realitzada en La Mistelera (La Xara) el 12 de Març de 2010 i al que assistiren:Artegalia Ràdio (Alacant), Ràdio Aktiva (Alcoi-Alacant), Ràdio Mistelera (La Xara-Alacant) , Ràdio Malva (Poblats Marítims-València) i Ràdio Klara(València) .

Avui el camp té portes, els rius es negocien, la calor del sol es comercialitza i ara també a l’aire li posen amo.

La nova llei de l’audiovisual suposa una mostra més de com estem vivint una època de restriccions i de control sobre l’ús de les tecnologies de la comunicació. No és casualitat que en els últims temps les SGAE haja incrementat les seues extorisones en el nom de la cultura, que Berlusconi haja comprat el grup de comunicació de l’ala “progressista” del nostre país, que s’endurisquen les lleis per a les descàrregues compartides en internet, que l’apagada analògica aguaite molt a la vora… La nova llei de l’audiovisual s’ha aprovat amb presses, sense debat, ignorant les més de 600 esmenes presentades i sent molt amables, això sí amb la UTECA i la AERC, les patronals de televisió i ràdio, els amos del negoci.

Perquè del que es tracta és de “liberalitzar el sector”. Anomenen liberalitzar no a permetre una major participació i pluralitat en els mitjans de comunicació, sinó a la instauració de la llei del més fort. Qui més diners té emet on, quan i com vulga, sense tindre en compte la funció social de les ràdios lliures i comunitàries(exigim almenys un terç del dial per a mitjans sense fins lucratius). No en va les llicències d’emissió, ja siga per a televisió o ràdio, eixiran a subhasta i se les durà el millor postor, llevant-se així l’estat de tota responsabilitat a l’hora de concedir les llicències. Així es permet a més que cada vegada menys empreses tinguen més llicències amb el que haurà una clara tendència al monopoli de la comunicació.

Per si no fos poc la nova llei deixa lliures a les empreses de comunicació de qualsevol responsabilitat d’oferir un servei públic de la informació, així el dret a rebre una pluralitat informativa queda ja totalment oblidat. Açò suposa en la pràctica que les televisions i ràdios públiques i autonòmiques acabaran sent absorbides per les empreses privades. Pot ser que pensem que tot açò només incumbeix als grans magnats de la comunicació i als que treballen o participen en aquests mitjans però el control de la informació és cosa que ens repercuteix a totes i tots. Amb aquesta llei es posa de manifest que l’ús de la tecnologia de la comunicació en totes les seues variants(ràdio, televisió, internet, etc) queda restringit i només els grans propietaris podran fer un ús legal d’ell. Al mateix temps s’estableixen les directrius per a fomentar el negoci de la comunicació, és a dir l’ús lucratiu i no social dels mitjans. I finalment suposa la impossibilitat del ciutadà del carrer de fer ús del seu dret a la llibertat d’expressió, a la llibertat de comunicar-se, ho converteix en un consumidor de la informació que els mitjans li oferisquen sense poder participar en la creació dels continguts.

La ràdio comunitària queda fora del joc, no cal dir que la ràdio lliure també. Aliè a tot el vent segueix bufant; l’aire és lliure, l’aire no té amo.

Mes informació sobre la llei audiovisual a Espanaya: MALEIDA LLEI

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: